Logo

Overheids examen Reddingshond
Na langdurig overleg tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken, de KLPD en de SIN is dan het eerste officiële overheidsexamen reddingshond op 19 december 2004 gehouden.

Combinaties die met succes dit examen hebben afgelegd worden op een inzetlijst geplaatst en kunnen door de KLPD opgeroepen worden bij binnenlandse puininzetten. Er waren 6 kandidaten, 2 personen van de KLPD die ook bij de USAR ingedeeld zijn, 1 kandidaat van de IRG en 3 kandidaten van RHG Noord-Oost Nederland. De examinatoren waren Jan Bogers (IRG), Jos Kwekkeboom(Delta), Hans ter Haar (KLPD) en Jan Zoodsma als rijksgecommitteerde. De kandidaten werden om 8 uur verwacht bij de KLPD in Nunspeet. Dit was in het bijzonder voor de mensen uit Zeeland vroeg opstaan. De toeschouwers konden wat later komen omdat appèl en behendigheid om 10 uur afgenomen werd. Eerst moesten de kandidaten het theorie examen doen. Iedereen had kennelijk de vragen goed bestudeerd want iedereen slaagde hiervoor met 100 punten.

Het appèl gedeelte bestond uit: volgen aan de lijn in gewone pas en in looppas, los volgen en aangelijnd volgen door een groep van 3 geleiders met aangelijnde hond. Afleggen van de hond voor 3 minuten waarbij de geleider uit zicht is. Het behendigheid gedeelte bestond uit: optillen van de hond en doorgeven over een dranghek, springen over een dranghek (open met spijlen), klimmen over een 1.80m hoog schot, een breedtesprong, een open trap van 12 treden, een tunnel van 50 cm diameter met een bocht erin en lopen over een plank van 50cm breed en 5 meter lang op 2 meter hoog. Appèl was geen probleem maar de behendigheid gaf voor een aantal honden toch wel problemen, met name weigering bij het dranghek, bij het 1.80 m hoge schot en bij de breedtesprong. Ook wilde een hond niet door de tunnel. Uiteindelijk bleek iedereen voor dit gedeelte toch geslaagd te zijn, waarvan 3 combinaties met het minimum aantal punten.

Het volgende onderdeel, het puinexamen werd in Wesel (D) gehouden op het terrein van de Technische Hilfswerke (THW). Een onbekend (2 tot 4) aantal slachtoffers werd verstopt. De IRG en KLPD honden hadden geen grote moeite met het vinden van de slachtoffers, de honden van RHG Noord-Oost Nederland hadden meer moeite, met name met de verwijzingen. Uiteindelijk bleken 3 van de zes kandidaten geslaagd. Het was een lange maar geslaagde dag en er is heel wat gepraat tussen de mensen van de KLPD en van de Reddingshonden verenigingen. Een volgend examen wordt waarschijnlijk in februari gehouden.Doghouseterug naar homepage.